Home Surinaams Nieuws Wat dragen jullie op Keti Koti? (wetenswaardigheden)

Wat dragen jullie op Keti Koti? (wetenswaardigheden)

0
19
2,643

‘Keti Koti’, verbroken ketenen, is de jaarlijkse herdenking van het einde van de slavernij in Suriname op 1 juli 1863. Veel aanwezigen dragen dan de hieronder afgebeelde angisa, die een belangrijke symbool-waarde heeft. Voor Keti Koti bestaat geen voorgeschreven bindwijze. Dit populaire model is genoemd naar Miss De Neef, die nooit een ander model droeg.

kk5

Kotomisi vol symboliek:

De kotomisi weerspiegelt de omstandigheden van de draagster. Een belangrijk onderdeel van de kotomisi is de hoofddoek angisa. Met het model en de manier van dragen kan een vrouw emoties laten blijken. De stofkeuze en patronen hebben ook een duidelijke betekenis.

Een kotomisi bestaat uit verschillende onderdelen. Koto, jaki en angisa (rok, jak en hoofddoek) vormen de bovenkleding. Daaronder worden onderkleding, een onderhemd, onderrokken en de koi gedragen. Dat laatste is een langwerpige rol, die op de rug gebonden wordt. De koi geeft samen met de opgebolde lange rok het brede silhouet. Alle kleding is heel sterk gesteven en blijft daardoor extra uitstaan.
De rok werd al langer gedragen, maar het jak kwam pas in gebruik kort na 1879. In dezelfde periode kreeg de koto een enorme omvang.

keti6

Kotomisi betekent vrouw (misi) die een rok (koto) draagt. Het traditionele kostuum van Surinaams-Creoolse vrouwen heet ook kotomisi. Over het ontstaan van de kotomisi bestaan verschillende verhalen. Het algemeen geldende verhaal is dat Nederlandse plantage-eigenaren hun slavinnen dwongen dergelijke kleding te dragen om hun vrouwelijke vormen te verbloemen. Daarmee zijn de kostuums zogenaamd pijnlijk erfgoed aan de slavernij.
Een tweede lezing is dat de kotomisi zich pas ontwikkeld heeft na de afschaffing van de slavernij in 1863.

Wat het verhaal over het ontstaan van de kotomisi als kledingstuk ook moge zijn:
Al jaren dragen de Surinaamse vrouwen en meisjes van alle rassen de kotomisi met trots en vreugde. Bij bijzondere gelegenheden, feesten, traditionele en officiële dagen geeft dit een bijzonder kleurrijke en prachtige uitstraling.

Kotomisi klederdracht word gedragen als uiting van de Surinaamse cultuur, eenheid, kracht en schoonheid!

Show Lobi & Share
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Load More Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Check Also

Marteling, doodstraf en oneerlijke rechtzaken in China

INGEZONDEN: Ergens van beschuldigd worden is niet hetzelfde als schuldig zijn. Voordat wij…