Home Goed Nieuws P.C. Hooft-prijs 2016 voor schrijfster Astrid Roemer. Proficiat!

P.C. Hooft-prijs 2016 voor schrijfster Astrid Roemer. Proficiat!

0
0
300

De P.C. Hooft-prijs 2016 gaat naar schrijfster Astrid Roemer. Dat heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs vandaag bekendgemaakt. De jury passeerde daarmee de gedoodverfde winnaar Arnon Grunberg, en koos voor een schrijfster die in de jaren zeventig tot en met negentig naam maakte met romans, verhalen, toneelstukken en poëzie. De in Suriname geboren Roemer krijgt de prijs voor haar hele oeuvre.

De P.C. Hooft-prijs wordt afwisselend toegekend voor poëzie, essays en proza. Dit jaar was verhalend proza aan de beurt.

Astrid Roemer
Astrid Roemer: Portret door Nicolaas Porter

Een Citaat: “…In de vuilnishopen van de slavernij, het kolonialisme en de moderne tijd heb ik gezocht naar niet-afbreekbare resten om mijn authenticiteit als Surinaams-Nederlandse vrouw opnieuw te beleven…” (Astrid H. Roemer).

Volgens de jury leiden de romans van de nu 68-jarige Roemer tot “literaire verbeeldingen van de geschiedenis van Suriname. Het is een geschiedenis die voor velen in Nederland nog tamelijk onbekend is, buiten de steekwoorden ‘slavernij’ en ‘Decembermoorden’.” Roemer kreeg nooit eerder een Nederlandse literaire prijs.

Tot Roemers bekendste boeken behoren Over de gekte van een vrouw (1982) en de kleine duizend pagina’s tellende trilogie die als ‘Roemers drieling’ werd gebundeld: Gewaagd leven (1996), Lijken op liefde (1997) en Was getekend (1998).

Roemer werd in 1965 op de Surinaamse Kweekschool als dichteres ontdekt, om vijf jaar later te debuteren. In 1975 kwam ze naar Nederland, na als onderwijzeres te zijn ontslagen toen ze weigerde het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet te vieren. In 1989 werd ze met voorkeurstemmen gekozen voor GroenLinks in de Haagse gemeenteraad, waar ze echter na een conflict met de fractie prompt weg bleef. Van 2006 tot 2009 woonde Roemer weer in Suriname. In de afgelopen jaren publiceerde ze alleen de sterke bundel met 21 liefdesgedichten Afnemend (2012, slechts 125 exemplaren), en de autobiografie Zolang ik leef ben ik niet dood (2004).

De P.C. Hooft-prijs wordt op 19 mei uitgereikt in het Letterkundig Museum in Den Haag. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 60.000 euro.

Show Lobi & Share
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Load More Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Check Also

Het is weer maandag mopje…

Heb jij al gelachen vandaag? Een heel klein glimlachje is al genoeg, want een dag niet gel…