Home Opinies | Ingezonden Nazaten Amerikaanse slaven: een ander verhaal…

Nazaten Amerikaanse slaven: een ander verhaal…

2
0
323

Waarom de nazaten van de Amerikaanse slaven, de huidige Afro Amerikanen,  op allerlei gebieden, zich bewonderenswaardig ontwikkelden.

Ze woonden tussen hun kolonisators, ze hadden en (hebben) met de Klu Klux Klan te maken en toch zijn ze met vallen en opstaan uit het getto gekomen. 

In de film industrie, de muziek industrie, de kunst, de wetenschap en  in de ruimtewetenschap zijn afro Amerikanen aanwezig. Door zich op alle maatschappelijke gebieden  te profileren, ontwikkelen en hun kansen vergroten om als collectieve groep in Amerika zich te laten gelden.

Ze hebben dezelfde geschiedenis als de Surinamers en de Antillianen en toch zijn zij succesvol, blijven ze niet hangen in de slachtofferschap maar pakken ze beiden issues op om als groep zich in te zetten?

afro3Foto: Dorothy Height was a civil rights activist who fought for women’s rights and African-American rights as the president of the National Council of Negro Women. While Martin Luther King held his “I have a dream” speech she was only meters away.

In Nederland hebben de Surinamers en de Antillianen de sociale voorzieningen waardoor ze een dak boven hun hoofd hebben, om in hun eerste behoefte zich te voorzien en toch… is er geen eenheid, kunnen ze elkaars bloed wel drinken en kunnen ze niets vasthouden omdat er altijd fraude met geldzaken zijn.

Anton de Kom heeft ons iets nagelaten, maar daarvoor is wel nodig dat mensen zichzelf onder ogen durven te zien. Ik vraag me af denken Surinamers wel na over hun eigen tekortkomingen als collectieve groep en waarom ze hun eigen ondergang tegemoet gaan?

Iedereen is aan het teren op de verdienste van het verleden van de mensen die ons voorgingen, maar wat hebben wij zelf bijgedragen aan de toekomst? Als ik kijk hoe de communicatie op sociale media is tussen Surinamers die is niet om naar huis te schrijven, het gaat over politiek over de achterstand op de witte samenleving, over links over kleding en laten we god niet vergeten, de witte god die ze hebben leren aanbidden. Ze gaan nooit de confrontatie aan, waarom wij zo bang zijn waarom we doen wat we doen en nooit naar binnen durven te kijken in onze innerlijke woede, agressie en onze pijn. Men heeft het over trauma’s maar we traumatiseren iedere nieuwe generatie die uit ons voortkomt met het verleden omdat niemand de vuile was buiten durft te hangen, bang voor de gevolgen van een gemeenschap die elkaar een kopje kleiner maakt.

 

Het is begrijpelijk dat mensen die nauwelijks aan hun eerste levensbehoefte kunnen voorzien niet verder kijken dan het moment om die behoefte te kunnen realiseren. Ik kon dat ook nooit omdat ik teveel te dragen had in het verleden.

Pas  toen ik een veilige eigen plek zelf kon bekostigen nadat ik ging werken, waar mijn eerste werkgever mij een veilige basis gaf om mezelf te ontwikkelen door acceptatie ,  kon ik voor het eerst onderzoeken wie ik was.

Je kunt je pas vrij voelen om je echt innerlijke te ontwikkelen als er voldaan is aan die eerste basisbehoefte, dan pas komt er ruimte in je hoofd.

De mensen die hier in Nederland zijn en Surinamers zijn die begrijp ik echt niet, waarom ze vol haat zijn en zichzelf vastzetten in hun slavernij levensgewoonten waar ze nimmer van afgekomen zijn.

Ze zijn geen slaven meer lichamelijk maar wel geestelijk. In de slavernij was men geestelijke en lichamelijk slaaf, maar nog steeds wachten de nazaten op de erkenning van de witte mens die ze in het verleden onmenselijkheid hadden behandeld.

Is dat niet dezelfde medaillon van afhankelijkheid, afwachten tot de ander je accepteert en je dus toestemming geeft om mens te mogen zijn?

 

afroFoto: Van de 1500 slavenreizen op Nederlandse schepen waren er ongeveer 300 waarop slaven in opstand zijn gekomen.

Te confronterend?  Het mag altijd becommentarieerd worden.  Graag gebruik ik mijn geschreven mening om bewustwording en communicatie teweeg te brengen.

 

Show Lobi & Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Load More Related Articles

2 Comments

 1. Julian With

  23/02/2015 at 7:07 am

  Wie is de auteur?

  Reply

 2. by UitSu

  23/02/2015 at 7:33 am

  Hallo Julian,
  De auteur van het ingezonden stuk is bekend bij de redactie.

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Check Also

Wij Zijn Het Zat @ Onafhankelijkheidsplein

Kom naar het plein want… Het is tijd dat we woord bij daad voegen. Surinamers staan …