Home Surinaams Nieuws Moederdag geschiedenis en de LEUKSTE Moederdagtips in Suriname

Moederdag geschiedenis en de LEUKSTE Moederdagtips in Suriname

0
3
880

In Suriname valt Moederdag op de tweede zondag in mei.


Moederdag wordt gevierd ter ere van het moederschap.


In Suriname, Nederland, België en vele andere landen valt Moederdag op de tweede zondag in mei. De moderne Moederdag wordt meestal in maart, april of mei gevierd. Dit verschilt echter per land. In de omgeving van Antwerpen wordt Moederdag sinds 1913 op 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, Sainte- Marie of Moederkesdag) gevierd. In Frankrijk is het Moederdag op de laatste zondag van mei – tenzij Pinksteren op die dag valt, dan is het de eerste zondag in juni. In Spanje wordt El día de la Madre de eerste zondag in mei gevierd. In het Verenigd Koninkrijk valt Moederdag op de vierde zondag van de vastenperiode, dus drie weken voor Pasen.

Verwennen


In gezinnen die Moederdag vieren staat de dag in het teken van het verwennen van moeder. Ze krijgt veelal ontbijt op bed en cadeaus. Huishoudelijke taken worden zoveel mogelijk, voor zover dat niet al gedaan werd, door vader en de kinderen verricht. Vaak hebben de jongere kinderen op school of op het kinderdagverblijf cadeaus gemaakt. Dikwijls wordt ook oma op deze dag bezocht. De handel in bloemen beleeft in de week voor Moederdag een absoluut hoogtepunt, vergelijkbaar met kerst en Allerzielen/Allerheiligen.

Traditie en religie


Het vereren van moeders is een veel oudere traditie dan de moderne Moederdag en gaat terug op de moedercultus in het klassieke Griekenland. De formele moedercultus met ceremonies voor Cybele of Rhea, de Grote Moeder der goden, werd overal in Klein-Azië beoefend op de ides (15e dag) van maart.


Maria de moeder van Jesus

De katholieke Kerk kent een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus.

In het Verenigd Koninkrijk is Mothering Sunday een christelijke feestdag, te vieren op de vierde zondag in de Vastentijd, de aanloop naar Pasen, waaruit de huidige Britse variant van Moederdag is geëvolueerd. In 1644 was er in Engeland voor het eerst sprake van een Moederdag zonder kerkelijke achtergrond.

Suriname en Moederdag


In Suriname staat de moeder op een voetstuk. De viering van de dag zelf is een combinatie van Amerikaanse en Nederlandse gebruiken. Het commercieel karakter ervan word niet door een ieder gewaardeerd. Dat mama op Moederdag extra verwend wordt is echter een feit. Dit vind veelal al op de vroege ochtend plaats als mama een ontbijtje op bed krijgt. De kinderen hebben vaak op school ook een presentje gemaakt in de vorm van een mooie tekening of een knutselwerkje. Mama doet op de dag zelf geen huishoudelijk werk en ook vader laat zich niet onbetuigd: een bloemetje en veelal een heerlijke maaltijd of een etentje word getrakteerd. De radio draait vele Moederdag liedjes (zie ook DE MOOISTE SURINAAMSE MOEDERDAG SONGS) en de televisiestations passen hun programma aan en tonen de hele dag toepasselijke films. Ook op het gebied van liefdadigheid worden veel initiatieven ontplooid. Zodat vele moeders ook onverwacht een bijzondere verassing en verwennerij ten deel valt.

Foto Surigift

Uitgaan op Moederdag


Er zijn tientallen mogelijkheden om mama extra te verwennen. Het aanbod is in Paramaribo heel gevarieerd : Yoga, Wellness, Brunch, koken, plantenbeurs, Diner, Live Entertainment,… Van alles om het mama naar de zin te maken. Weet u het nog niet? Bekijk alle Moederdag evenementen op De Suriname Agenda!

Tips voor Moederdag in Paramaribo

Verlies, onvruchtbaarheid en Moederdag


Voor vrouwen die geen kinderen (hebben) kunnen krijgen is Moederdag vaak een moeilijke dag. Verdriet en het gemis kan dan heel zwaar wegen. Ook deze vrouwen mogen best wel in het zonnetje worden gezet. Ook voor zonen en dochters die geen moeder meer hebben is Moederdag een zware opgaaf. Men wordt herinnerd aan het groot verlies, niet alleen op de dag zelf maar al weken van tevoren. De mooie herinneringen kunnen hopelijk de pijn een klein beetje verzachten. Hieronder een gedicht speciaal voor deze zonen en dochters: 

You are in my heart forever. Happy Mothers day in Heaven…

Moeders heb je in verschillende vormen. Je bent niet automatisch moeder omdat je een kind 9 maanden hebt gedragen in je buik. Je bent moeder zodra je liefdevolle, verzorgende en beschermende gevoelens voor een kind koestert. Het hoeft dan niet eens je (bloed)eigen kind te zijn.


UitSu wenst alle vrouwen, tantes, oma’s, zusters en afo’s die MOEDER zijn in welke vorm dan ook een geweldige Moederdag.


Moederdag in Amerika


 

Pas in het midden van de 19e eeuw werd Moederdag in Amerika geïntroduceerd. In 1870 startte rechter Julia Ward Howe uit Philadelphia een grote publiciteitscampagne voor Moederdag, een dag die in het teken moest staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen. Het succes kwam echter pas nadat Anna Marie Jarvis (1864-1948) uit Grafton (West Virginia) in 1907 Moederdag begon te promoten als een dag van waardering voor moeders. In 1908 organiseerde zij de eerste Moederdag, vooral om haar moeder Ann Reeves Jarvis te herdenken, die in de Amerikaanse Burgeroorlog zogenaamde Mother’s Day Work Clubs had georganiseerd om voor voedsel en medicijnen voor hulpbehoevende moeders te zorgen. Het idee sloeg aan, en Jarvis zette door om meer mensen over te halen. In 1914 besloot president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan Mother’s Day zou zijn, een nationale feestdag.

Mothers Day Saying USA


De feestdag heeft zich in zijn huidige vorm vanuit de Verenigde Staten over de rest van de westerse wereld verspreid. In Nederland begon de traditie rond 1925.


Belgie en Frans Van Kuyck


De Amerikaanse Moederdag was nog niet bekend toen de Antwerpse, liberaal denkende kunstenaar en schepen Frans Van Kuyck (1852-1915) in 1913 een Moederdag introduceerde op 15 augustus, de feestdag van Maria, sinds 1124 de patrones van de stad. Het was de dag van de grote Mariaprocessie. Volgens de Antwerpse schepen was de sociale orde in het begin van de eeuw grondig verstoord door de ingrijpende modernisering. Zijn remedie: het herstellen en cultiveren van de waardigheid van de familie. Hiervoor moest volgens Van Kuyck alles ingezet worden op het in beeld brengen van de rol van de moeder in het gezin en de maatschappij. Een speciale dag leek hem een ideale techniek. Van Kuyck mobiliseerde de plaatselijke pers en de scholen, publiceerde een scenario en zette een propagandacomité aan het werk. De kinderen en vader moesten moeder verrassen met versieringen, gelegenheidsversjes, bloemen, speciale broodjes en zelfs juwelen.


I love mama

Bron Wikipedia

Show Lobi & Share
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Load More Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Check Also

Marteling, doodstraf en oneerlijke rechtzaken in China

INGEZONDEN: Ergens van beschuldigd worden is niet hetzelfde als schuldig zijn. Voordat wij…