INGEZONDEN: Ergens van beschuldigd worden is niet hetzelfde als schuldig zijn. Voordat wij oordelen en veroordelen moeten wij op de hoogte zijn van feiten. Feit is dat er in de ‘zaak’ Ann I.  niets officieel bekend is gemaakt. Uitsluitend en alleen het berichtje in de lokale kranten (31-8-2017) zonder enige bronvermelding. Gevolgd door een ware steniging op Facebook. Kreten als schande, hatelijkheden, beledigingen en het verspreiden van foto’s en een collectieve veroordeling. Bestaat Suriname plotseling uit 550.000 rechters? Dan verschijnt er een vervolgbericht in verschillende dagbladen waarin het ontslag van de betreffende ambtenaar word aangekondigd, door de president zelf. Vervolgens een belachelijk nieuwsbericht over een politieke samenzwering waarin Anne I. een rol speelt. Moet iemand niet eerst schuldig zijn aan een misdrijf voordat er dergelijke sancties kunnen worden uitgevoerd? Het Nationaal informatie Instituut? De website is nog steeds in aanbouw, hoe bereikt het officiële nieuws de natie dan? Hoe geloofwaardig is dit allemaal? Tot zover mijn gedachten over de berichtgeving en het Surinaams gevoel met betrekking tot het nieuws over de hooggeplaatste ambtenaar van het Surinaamse ministerie van Binnenlandse Zaken die in China sieraden zou hebben gestolen. Een werkende getrouwde vrouw van in de 50 met een mooie carrière. Kunnen wij ons alstublieft beperken tot feiten? 

Amnesty International Write a Letter and change a Live!

Sinds president Xi Jinping in eind 2012 aan de macht kwam, is de naleving van de mensenrechten in China aanzienlijk verslechterd. Het recht op vrije meningsuiting, op demonstratie, op vereniging – eigenlijk alle rechten waarmee mensen zich vrij kunnen uiten – zijn sterk ingeperkt. Internet is aan een strenge censuur onderhevig. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert gevangenisstraf. Marteling is weliswaar bij wet verboden, toch worden mensen tijdens hun detentie geregeld gemarteld.


 

Politie China 2017


Marteling tijdens het verhoor en tijdens detentie zijn in China wijdverbreid.


De wet- en regelgeving die gevangenen moet beschermen tegen marteling wordt vaak niet nageleefd. De politie heeft het recht om iemand zes maanden op te sluiten zonder dat bekend hoeft te worden gemaakt waar die persoon verblijft, ook niet aan advocaten en familie. Dat werkt marteling in de hand. Ook krijgen gevangenen geregeld geen medische verzorging.


De doodstraf wordt in China vaker opgelegd dan in alle andere landen ter wereld samen. 


De doodstraf kan in China voor 46 misdrijven worden opgelegd. Hoe vaak dit gebeurt is onbekend. Doodstrafcijfers zijn in China een staatsgeheim. Waarschijnlijk werden in 2015 duizenden mensen geëxecuteerd – meer dan in alle andere landen van de wereld samen waar de doodstraf kan worden opgelegd. Ook kregen nog eens duizenden een doodvonnis opgelegd. Amnesty onderzoekt de doodstraf in China op basis van beschikbare gegevens, waaronder berichten in de Chinese media en meldingen door familie en advocaten.


Oneerlijke rechtszaken.


De autoriteiten blijven mensen ter dood veroordelen voor misdaden zoals drugshandel, verduistering, omkoping, brandstichting, overspel en godslastering. Deze vergrijpen voldoen niet aan de internationale wettelijke normen van de ‘ernstigste’ misdrijven zoals omschreven in het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten. De doodstraf mag er daarom niet voor worden opgelegd.

In sommige gevallen krijgen familieleden van terdoodveroordeelden pas op de dag van de executie bericht over de voltrekking van het vonnis. Amnesty dringt er bij de Chinese autoriteiten op aan zo snel mogelijk te stoppen met het uitvoeren van executies en die straf uiteindelijk af te schaffen.


Bron: Amnesty International


Amnesty International

Wij zijn een wereldwijde beweging van meer dan 7 miljoen mensen. In meer dan 150 landen voeren we actie voor gerechtigheid, vrijheid, menselijke waardigheid en gelijkheid. We weten waar we een verschil kunnen maken en hoe we onze miljoenen supporters kunnen mobiliseren. Dit doen we namelijk al meer dan vijftig jaar.

Show Lobi & Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Load More Related Articles

3 Comments

 1. De Vries J

  03/09/2017 at 5:22 pm

  Klinkt niet zo mooi allemaal.

  Reply

 2. Willigen G

  03/09/2017 at 5:28 pm

  Beste,
  Lijkt mij een mediahype te zijn. In het buitenland melden de nieuwsberichten niets over deze kwestie. Misschien ook maar gelukkig?
  Mvg,
  Gladys W

  Reply

  • by UitSu

   15/09/2017 at 4:30 am

   Lijkt erop ja, we wachten af…

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Check Also

Restaurantweek 2018 alle informatie

Staat het al in uw agenda? De Restaurant Week Suriname, het grootste restaurant-evenement …