Home Breaking News Suriname Marianne Cornet vraagt aandacht voor suïcide preventie.

Marianne Cornet vraagt aandacht voor suïcide preventie.

0
2
430

Darkness of Day :   ‘For anyone who has lost a loved one’

Vanuit persoonlijke betrokkenheid en in het kader van de internationale suïcide preventie dag, 10 september aanstaande, brengt Marianne Cornet een eigen compositie uit die er niet omheen draait. ‘Zelfmoord is een tragedie voor alle betrokkenen. Daarom moeten wij onze ogen openen, opmerkzaam zijn voor de symptomen, ingrijpen indien nodig. Als we het zelf zijn die suïcidale gedachten hebben, hulp zoeken!’
Het nummer ‘Darkness of Day’ vertelt het verhaal vanuit de depressie die vaak vooraf gaat aan de poging tot… Men zoekt een uitweg, wil een einde maken aan de pijn. Het nummer beschrijft die gemoedstoestand en verstevigt tegelijkertijd de wil om eruit te komen, spoort aan tot het inroepen van hulp.

MarilynMalindaDarknessofDaySmall1Marilyn Malinda,  foto: Edward Olivier

Door de platenmaatschappij FromSu is de Stichting Swarnapath benaderd voor advies en medewerking. Ook voor de verfilming van het nummer ‘Darkness of Day’, het maken van de clip en over de hoofdrol die vertolkt wordt door de actrice Marilyn Malinda (Guyana) is er overleg geweest met de stichting. Er hebben tevens opnames plaatsgevonden bij het Mind Console Centre.
‘We staan achter de boodschap die uit de muziek spreekt: Zelfmoord is niet de oplossing, er is altijd een uitweg! In de clip van ‘Darkness of Day’ laten we duidelijk de nummers en adressen zien waar mensen heen kunnen gaan voor hulp. Tweetalig, zowel in het Nederlands als in het Engels, en ook een internationale website voor diegenen die zich niet in Suriname bevinden.’ De speciaal voor Suriname gemaakte clip zal op zoveel mogelijk televisie zenders worden vertoond en de internationale versie kan vanaf 5 september op YouTube worden bekeken.

De Stichting Swarnapath ( De gouden weg ) heeft als doelstelling het bevorderen van sociaal- maatschappelijk en geestelijk welzijn in Suriname, met als prioriteit suïcidepreventie.
Zij zijn als enige in Suriname gespecialiseerd in het bieden van actieve hulp aan mensen met zelfmoordgedachten. Ook begeleidt zij nabestaanden die een geliefde door zelfmoord hebben verloren. Het Mind Console Centre is gevestigd aan de Jagernath Lachmonstraat 166 (tegenover de A. Nesty Sporthal) en is geopend maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 13.30 uur. Het telefoonnummer van de stichting is 53 10 20. Hulp is geheel kosteloos (ook zonder verwijzing van de huisarts) en vertrouwelijk.
Vertrouwelijkheid die helaas ook nodig is aldus Marianne Cornet: ‘Nog steeds is zelfmoord een onderwerp waarover nauwelijks wordt gesproken. Men schaamt zich om erover te praten, de vuile was buiten te hangen. Zwijgen verandert echter niets aan het gegeven dat Suriname een ongekend hoog aantal zelfmoorden en pogingen tot zelfmoord kent. De cijfers wijzen dat uit en iedere dood door zelfmoord is er een te veel! Vaak ook blijven nabestaanden achter met veel verdriet, meestal ook met vragen en onterechte schuldgevoelens.
Men vraagt zich soms af: had ik niet dit kunnen doen, waarom heb ik het niet aan zien komen. Als ik het had geweten dan… Allemaal gevoelens waar je geen kant mee opkunt. De persoon waar het om gaat is er niet meer. Je kan dus niets meer voor hem of haar doen. Je moet verder, hoe verschrikkelijk moeilijk dat ook is…. Door de samenleving wordt dit vaak niet juist ingeschat, waardoor troost en gelegenheid tot praten deze mensen ontnomen wordt.
Daarom is het nummer ‘Darkness of Day’ ook opgedragen: For anyone who has lost a loved one.’

Woensdag 10 september 2014 wordt internationaal de World Suïcide Prevention Day gehouden. Als je de symptomen van het risico tot zelfdoding herkent, bij anderen of misschien heb je zelf die gevoelens: aarzel niet en schaam je ook niet om contact op te nemen.

DarknessofDayCoverArtSmall

 

Show Lobi & Share
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Load More Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Check Also

Op de fiets door Suriname, recordpoging van Albina naar Nickerie (480 km)

Van Oost- naar West-Suriname op de fiets Sportieveling Ed Abspoel gaat van Oost- naar West…