Home Breaking News Suriname Lachgas: de Nieuwste Party Drug in Nederland (& overal vrij te koop!!)

Lachgas: de Nieuwste Party Drug in Nederland (& overal vrij te koop!!)

0
0
1,109

Lachgas, de lege patronen en ballonnen liggen overal op straat. Dat zijn de zichtbare sporen van het gebruik. Met name onder jongeren is het gebruik van lachgas ‘ff een ballonnetje happen’ heel normaal. Nog niet geconstateerd in Suriname: informeer uzelf over deze drug en de risico’s!


Lachgas volop lege hulzen voor uitgaansgelegenheden
Lachgas volop lege hulzen voor uitgaansgelegenheden

Na een recent incident op een voetbalveld waar tientallen lege patronen werden aangetroffen is men alert. Via internet zijn de patronen met lachgas voor zeer lage bedragen vrij te koop. Sterker nog, ze worden binnen 30 minuten per koerier gebracht. 24/7 !!

Openlijke lachgas reklame van een verkoopsite in nl
Openlijke lachgas reclame van een verkoopsite in nl

Rond de jaren ’90 kon je op party’s soms ballonnen gevuld met lachgas kopen. Daarna was lang weg van de markt. Tegenwoordig zie je het gebruik weer terug op (thuis) feestjes. Lachgas is als gas voor diverse doeleinden in patronen en cilinders verkrijgbaar.


Het Nederlands ministerie van Volksgezondheid luid de noodklok:

Het Trimbos-instituut onderzocht in juli het gebruik van lachgas onder jongeren. Toen bleek dat zeker 8 procent van de jongeren tussen de twaalf en zestien jaar er ervaring mee heeft. Sinds juli 2016 valt de verkoop van lachgas onder de Warenwet en is daarmee legaal verkrijgbaar.

De eerste resultaten van het nog uit te voeren onderzoek worden halverwege 2017 verwacht.


Hoe wordt lachgas gebruikt?

Lachgas wordt ingeademd via een ballon, die opgeblazen is met lachgas. De lachgas komt uit patroon, of cilinder en wordt via een speciale spuitbus in de ballon geleegd. Je kunt lachgas niet direct uit de spuitbus inademen. Je bevriest dan je lippen. Recreatief gebruik van lachgas gaat dus altijd via een ballon. Ze doen dit door langzaam in en uit te ademen in  de ballon. Van te voren neem je een beetje lucht mee naar binnen. Lachgas voel je vrijwel direct. Het effect merk je enkele minuten en dan zakt het weg.

Lachgas op een huisfeestje. een normaal verschijnsel?
Lachgas op een huisfeestje. een normaal verschijnsel?

Lachgas en de wet

Lachgas verkocht in ballonnen valt sinds juli 2016 onder de Warenwet en niet meer onder de Geneesmiddelenwet. Gaspatronen zijn bij de groothandel legaal verkrijgbaar. Het gebruik is ook legaal. Lachgasballonnen zijn soms te koop op feestjes. Voorheen trad de politie af en toe op tegen de verkoop. Of dit in de toekomst nog zo zal zijn moet nog blijken, gezien toezicht op de Warenwet bij de Voedsel en Waren Autoriteit ligt. De verkoop mag nu niet in strijd zijn met de Warenwet. Welke consequentie de wijziging met betrekking tot de wet verder heeft, is nog onduidelijk.

LACHGAS, experts over de RISICO’S


Volgens het Drugsinfoteam Nederland verloopt het gebruik van lachgas meestal zonder problemen. Daarom denken velen dat lachgas volkomen veilig is. Er zijn echter wel degelijk risico’s als je teveel of te vaak neemt. Je kunt geestelijk ook verslaafd raken. Lachgas uit slagroompatronen is lachgas wat niet bedoeld is voor menselijke consumptie. Het is onduidelijk welke risico’s het consumeren hiervan met zich meebrengt.


Risico’s:

 

 • Wanneer de lachgas direct vanaf de spuitbus wordt ingenomen kun je je mond en luchtwegen bevriezen.
 • Je kunt je verwonden doordat je je bewegingen minder goed onder controle hebt, of flauwvalt.
 • Teveel lachgas en te weinig zuurstof kan leiden tot schade aan de hersenen.
 • Bij chronisch gebruik van lachgas treedt een tekort aan vitamine B12 op. Dit kan tot neurologische stoornissen leiden.
 • Verlaagde vruchtbaarheid door verstoorde aanmaak van zaadcellen en rode bloedcellen bij veelvuldig gebruik.

Afhankelijkheid

De kans om afhankelijk te raken is niet groot bij lachgas. Het kan wel. Mensen willen de gewenste effecten en kunnen daardoor geneigd zijn vaker te gaan gebruiken. De werkingsduur is kort, dus men kan soms geneigd zijn meer op een avond te nemen dan men van plan was.


In Suriname is het gebruik van lachgas nog niet geconstateerd op grote schaal. Waarschijnlijk mede doordat het hier niet zo gemakkelijk te verkrijgen is en men het ook niet zomaar kan meenemen uit landen waar het wel vrij te verkrijgen is. Dat deze situatie zo zal blijven is natuurlijk maar de vraag.

 

Show Lobi & Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Load More Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Check Also

Op de fiets door Suriname, recordpoging van Albina naar Nickerie (480 km)

Van Oost- naar West-Suriname op de fiets Sportieveling Ed Abspoel gaat van Oost- naar West…