Home Surinaams Nieuws Het Phagwa feest in Suriname: Subh Holi 2018!

Het Phagwa feest in Suriname: Subh Holi 2018!

0
3
992

Het Phagwa feest (ook wel Holi Phagwa of Holi genoemd) is een wereldwijd gevierd feest dat jaarlijks rond de maand maart wordt gevierd. Dit jaar viert Suriname het feest op 2 maart 2018.

Het van oorsprong Hindoeïstisch feest trekt ook in Suriname duizenden mensen aan. Door geheel Paramaribo vinden festiviteiten plaats en doordat het dit jaar weer een lang weekend is zullen veel feestgangers al op donderdagavond beginnen. 

Het gaat in feite om een combinatie van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade en een Nieuwjaarsfeest.

Volgens de gregoriaanse kalender wordt het in het voorjaar gevierd en in de Hindoekalender op de dag na de volle maan van de maand Phaalguna. Naar deze maand is dit feest ook genoemd, Phagua/Phagwa.

Het Holifeest kenmerkt zich door dans, zang en vooral door het strooien fel gekleurd poeder, wat jaarlijks weer mooie spektakels oplevert.


Trek vooral uw allermooiste witte kleding aan en geniet!

Phagwa 2018 Suriname

Op het Onafhankelijkheidsplein (locatie nog niet bevestigd) zal ‘Lustig’ weer een gigantisch muziek spektakel brengen onder de naam “Phagwa Festival Lustig” 

Bezoekers worden gevraagd om zonder auto te komen en hun tijd te nemen om het plein te bereiken. De toegangswegen zijn niet begaanbaar voor auto’s en zullen worden afgesloten. Er word grote drukte verwacht.

Op het programma staan verschillende internationaal befaamde DJ’s waarvan de exacte line-up binnenkort bekend wordt gemaakt.

Het Phagwa- of Holifeest wordt ook groots gevierd in de Palmentuin.

Het hoofd evenement in de Palmentuin  is meestal de ‘Makhan Chor’ wedstrijd. Hierbij wordt er een menselijke toren gevormd om een pot honing, die zeven meters in de lucht hangt, buit te maken.

Tientallen teams zullen op sportieve wijze strijd leveren om dit jaar bekroond te worden tot winnaar van de Makhan Chor 2018. De organisatie was in 2017 in handen van Anything International.


Wij wensen alle Surinamers en bezoekers een Happy Holi!

Phagwa 2018 Suriname

 

Show Lobi & Share
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Load More Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Check Also

Marteling, doodstraf en oneerlijke rechtzaken in China

INGEZONDEN: Ergens van beschuldigd worden is niet hetzelfde als schuldig zijn. Voordat wij…