Home Evenement Makhan Chor Phagwa @ Palmentuin

Makhan Chor Phagwa @ Palmentuin

0
0
383
02mrt2018
03mrt2018

Nationale Phagwa ‘MakhanChor’ Manifestatie in Palmentuin met als hoogtepunt van de dag het Makhan Chor spel. Diverse groepen kunnen zich aanmelden om de pot met honing om te gooien

Vanaf 12.00am tot 1.00am

@ Palmentuin

Adres: Palmentuin, Paramaribo, Suriname

Gratis Deelname

Orga door: Anything International / Voor deelname & info bel op: 7535063 / 8512828 / 8999100. Email: dpmalhoe@gmail.com

Tijdens de officiele Paghwa Makhan Chor festival in de Palmentuin word er volgens traditionele wijze Phagwa gevierd met poeder, Abier etc. Er word geen smeerolie, eieren of andere smeerselen die niet op het feest thuis horen toegestaan op het terrein. Dit festival is voor jong en oud en heeft het doel multicultureel het feest samen te vieren.


Makhan Chor 2018 Palmentuin Suriname

Op 2 maart 2018 wordt het Phagwa-feest gevierd door alle Hindoe’s over de hele wereld. In Suriname is dit feest één van de populairste nationale feestdagen welke landelijk door vrijwel alle bevolkingsgroepen uitbundig wordt gevierd.

Ra – Ni Entertainment en Anything International organiseren op vrijdag 2 maart wederom een Nationale Phagwa Manifestatie in Palmentuin.
Voor deze viering zijn uitnodigingen verstuurd naar heel wat sociaal- culturele verenigingen in Suriname om zich op te geven voor deelname aan dit ‘Makhan Chor’ festival.

Zoals in 2013 geïntroduceerd in de Palmentuin zullen tussen de 8 tot 15 personen moeten proberen om op elkaars schouders te klimmen om de ‘Makhan’, oftewel pot met honing op een hoogte van 6 meter in de voorronde en op 7 meter hoogte in de finaleronde te pakken.


Dit ‘Makhan Chor’ spel werd vroeger in de jaren ’60-’70 georganiseerd door wijlen Sitarie Malhoe te Calcutta in Saramacca en zoals vorig jaar beloofd, willen de kleinzonen Robby, Soerin, Dinesh en Prakash Malhoe deze traditie van hun ‘adja’ nieuw leven gaan inblazen en dit spel als een nationaal volksspel laten herbeleven in Suriname.


Het spel is gehaald uit een epos van de ‘Krishna – Lila’, waarbij de hindoegod ‘Krishna’ erg dol was op roomboter. Zijn moeder deed alle moeite om de pot met boter zo hoog mogelijk te bewaren, maar het lukte Krishna altijd weer om de pot te ‘stelen’, vandaar de term ‘Makhan Chor’ oftewel “boter dief”.

Er zijn optredens van 2 top muziekgroepen zoals Diamonds 2000 olv Hans Jagbanden uit Nederland samen met top muziekgroepen van Suriname.

Diverse groepen kunnen zich aanmelden om de pot met honing om te gooien en naar huis te gaan met het Sitari-Malhoe Wisseltroffee. Wie o wie word dit jaar de winnaar ?


Phagwa Makhan Chor 2018 @ Palmentuin

Wil jij met je team meedoen aan het Makhan Chor spel meld je dan nu aan! Voor deelname & info bel op: 7535063 / 8512828 / 8999100.
Email: dpmalhoe@gmail.com

Category:  Cultuur | Kunst | Religie

Zie alle EVENTS op de SURINAME AGENDA

Show Lobi & Share
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Load More Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Check Also

Gospel Kerst Concert @ Maria Kerk Latour

22dec2018 Benefiet concert met verschillende artiestenVanaf 6.00pm tot 11.30pm@ RK Kerk 'M…