Home Evenement Dag der Inheemsen @ Palmentuin

Dag der Inheemsen @ Palmentuin

0
3
1,143
08aug2019
09aug2019

Naast het gezamenlijk beleven van de cultuur en te tonen trots te zijn op zijn afkomst is het belangrijkste doel van het feest erkenning te vragen voor de levenswijze van de inheemse bevolking van Suriname. Belangrijk binnen deze levenswijze zijn de landrechten, het onderwijs en de gezondheidszorg. Het doel van deze dag is bij te dragen aan het verbeteren van de positie van de inheemse bevolking van Suriname.

Vanaf 8.00am tot 11.30pm

@ Palmentuin

Adres: Palmentuin, Paramaribo, Suriname

Gratis toegang

Orga door: Dag der Inheemsen / Deze feestdag is toegankelijk voor iedereen.

Officiële vrije dag in Suriname. De Nationale Dag der Inheemsen in Suriname is een symbool van respect voor het inheemse deel van het Surinaamse volk en word feestelijk doorgebracht. Op naar de Palmentuin! 


Elke 9 augustus start met een Maya vuurceremonie om 6.00 in de ochtend. Vervolgens bidt men voor eenheid onder volkeren tot de hoofdgod der Inheemsen, Tamushi. Ook een vast onderdeel van de dag is het baden in switi watra, een kruidenwater dat ervoor zorg draagt dat men extra gezegend wordt. In een optocht verplaatst men zich dan naar de Palmentuin, het centrale punt van de Dag der Inheemsen. De Palmentuin wordt tijdens deze viering omgedoopt tot Tawapore-vermandopo, wat oost-west thuis-best betekent. De rest van de dag staat in het teken van zang, dans en overige optredens zoals lezingen om het publiek meer bewust te maken van de geschiedenis en positie van inheemse volkeren.


Dag der Inheemsen Suriname

Deze feestdag is toegankelijk voor iedereen, dus ook voor mensen die niet tot de inheemse bevolking behoren. Door de Verenigde Naties is 9 augustus uitgeroepen tot Internationale Dag van de Inheemse Volken in de Wereld.


ACTUEEL: Tot de inheemse bevolking van Suriname worden verschillende stammen gerekend. De Karaïben en Arowakken, wonend aan de kuststrook, en de Akoerio, Trio en Wayana wonend in het binnenland van Suriname. Ze hebben allen een verschillende taal en cultuur maar strijden om hetzelfde, namelijk erkenning. Hun intentieverklaring grondenrechten is aangeboden aan de president van de Republiek Suriname en wacht op ondertekening. 

Er is maandenlang gewerkt aan het samenstellen van de plannen en de te nemen stappen die het grondrechtenvraagstuk moeten oplossen. “Maar ook bij het werken worden er fouten gemaakt anders had ik vandaag echt getekend,” zegt president Bouterse. “Maar u begrijpt dat ik het niet kan maken om te tekenen en de vp en de ministers van Justitie en de minister van…enzovoorts weten het niet. Dat zijn de kleine dingen dus w’o set’ a tori kon.

Het staatshoofd heeft toegezegd het proces zo snel mogelijk in te zetten...


Het Inheemsen Nieuws van Suriname

Gedeeltelijke Bron: Wikipedia

Category:  Cultuur | Kunst | Religie Familie Uitjes | Kinder Activiteiten

Zie alle EVENTS op de SURINAME AGENDA

Show Lobi & Share
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Load More Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Check Also

This Sunday @ Houttuyn

26jan2020 Sunday Celebration bij Houttuyn. Hou je van een relaxte sfeer, mooie ambiance, z…