Home Breaking News Suriname Het zwijgen over HIV en Aids in Suriname

Het zwijgen over HIV en Aids in Suriname

1
16
2,272

De laatste cijfers over Aids in Suriname

Met wereldwijd bijna 37 miljoen mensen die met hiv zijn geïnfecteerd, is het aidsprobleem groter dan ooit. Dat blijkt uit een statusrapport dat de Wereldgezondheidsorganisatie naar aanleiding van Wereld Aidsdag op 1 december uitgaf.

Het aantal geïnfecteerden groeit doordat steeds minder mensen doodgaan aan de infectie, maar ook doordat er steeds nieuwe besmettingen bijkomen. Het aantal aidsgerelateerde doden daalde dankzij de beschikbaarheid van nieuwe virusremmers en een betere verzorging van patiënten in de laatste vijf jaar met 22 procent.

Dat is goed nieuws, maar er staat tegenover dat het aantal nieuwe infecties (2,75 miljoen in 2010) in tien jaar tijd met slechts 15 procent daalde, alle voorlichting en condoomcampagnes ten spijt. 


Aids en HIV in Suriname. Volgens een rapport van de Wereld Gezondheid Organisatie waren er in 2013 in Suriname 3700 mensen besmet met het virus. In 2016 is dat aantal gestegen naar ruim 4900 mensen. 


Wereld Aids Dag foto indepaskamer.nl

Hoe gaat het met deze mensen? Zijn ze onder behandeling, slikken ze aidsremmers? Leven ze nog en in welke omstandigheden?

Een andere belangrijke vraag is ook: Hoeveel Surinamers weten zelf niet dat zij besmet zijn? Veilig vrijen doe je met een vreemde maar hoe als jouw vaste partner drager is van het HIV virus. We hebben het hier over 1 % van de bevolking, dat wil zeggen dat van iedere honderd mensen er één drager is van HIV.

Op de website van Stichting Lobi word voorlichting gegeven over seksueel overdraagbare aandoeningen. (SOA’s) Cijfers echter ontbreken.

Het meest recente rapport van UNAIDS.ORG over 2016 meld dat er in dat jaar 500 nieuwe besmettingen met HIV in Suriname zijn bijgekomen en 200 mensen zijn overleden (gerelateerd) aan aids.

In Suriname leven ongeveer 4900 mannen en vrouwen ( 4400 – 5600) met Aids waarvan maar de helft (48 %) onder medische behandeling is met HIV-remmers.

Onder zwangere vrouwen met HIV is het gebruik van medicatie om overdracht van moeder op kind te voorkomen groter: ruim 89 %  is onder medische behandeling. Toch zijn er in 2016 bijna 100 Surinaamse kinderen geïnfecteerd met HIV door moeder kind overdracht.

Medicatie voor kinderen met Aids

Het aantal jaarlijkse besmettingen met Aids in Suriname is nog steeds groot maar loopt sinds 2010 langzaam terug (-6 %).  Het aantal Aids gerelateerde doden kent echter een stijgende lijn (+17 %)


Aids in Suriname vs Aids in Guyana

Volgens oudere schattingen van UNAIDS.ORG waren er in 2014 tussen de 3,400 en 4,300 mensen in Suriname besmet met HIV.

Ter vergelijking: In ons buurland Guyana leven volgens dezelfde bron (UNAIDS.ORG) tussen de 6500 en 15000 mensen met een HIV besmetting. Ruim de helft hiervan zijn vrouwen. Over besmette kinderen bestaan geen cijfers.

Als we de inwoners aantallen van beide landen vergelijken… Suriname heeft 559.000 en Gyana 736.000 inwoners. Lijkt het probleem daar groter te zijn? Of wellicht is de registratie van de patiënten wat beter geregeld?


Kind met HIV
Kind met HIV


 Discriminatie van HIV en AIDS patienten.

Mensen met hiv hebben overal ter wereld, dus ook in Suriname, te maken met stigma en discriminatie. Uit onderzoek blijkt dat dit kan leiden tot uitsluiting, isolement of zelfs ontslag.

Hierdoor loopt vaak een tijdige en noodzakelijke behandeling van de ziekte gevaar. In Brazilië heeft men sinds 2014 een  wet waarin het discrimineren van mensen met hiv  strafbaar wordt gesteld. De straf kan oplopen tot vier jaar hechtenis.

Deze wet verbiedt het om studenten, werknemers en zorgbehoevenden met hiv te belemmeren in hun studie, werk of het krijgen van gezondheidszorg. Ook het ongewenst openbaren van iemands hiv-status aan derden wordt met de wet strafbaar.

Dat is alvast een overwinning voor mensen met hiv in Brazilië. In het land leven naar schatting meer dan 600.000!! mensen met hiv of aids.


 

Aids onder kinderen Suriname

HIV en kinderen.

Ook als een zwangere vrouw drager is van het HIV virus is het met een goede dokters behandeling zeer wel mogelijk om het kind niet te besmetten. Dat gegeven op zich zou zwangere vrouwen in Suriname er toe moeten bewegen om een aids-test te doen. Indien de moeder niet weet dat ze drager is zou het kind tijdens de geboorte of daarna door middel van borstvoeding besmet kunnen raken.

Hoeveel kinderen in Suriname exact drager zijn van het HIV virus is niet bekend. Dat er ook Surinaamse kinderen ongewild besmet worden is helaas wel zeer waarschijnlijk.


Moeder aan kind overdracht HIV
Moeder aan kind overdracht HIV

De wereld en HIV

Het aantal nieuwe infecties is de laatste jaren afgenomen, maar het totale aantal mensen met hiv/aids is gegroeid van 26,2 miljoen in 1999 naar  33,3 miljoen in 2009 en bijna 37 miljoen in 2017 . Elke dag worden zevenduizend mensen besmet, waaronder duizend kinderen. Maar de helft is onder medische behandeling…

World AIDS Day
World AIDS Day

36,7 miljoen mensen wereldwijd leven met hiv in 2016.
1,8 miljoen nieuwe mensen met hiv erbij in 2016.
19,5 miljoen mensen hebben toegang tot levensreddende
medicijnen tegen hiv in 2016.
1 miljoen mensen sterven aan de gevolgen van aids in 2016.
35 miljoen mensen zijn gestorven aan de gevolgen van aids
sinds het begin van de epidemie

Bron: Aidsfonds Nederland

Aids discriminatie in Suriname
Show Lobi & Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Load More Related Articles

One Comment

 1. Piet

  24/08/2017 at 8:15 am

  misschien eens ophouden met andermans vrouwen te neuken….? Of als vrouwen niet je benen spreiden voor een ander dan je man….? gek he….want daar zit juist het probleem he. wat zegt De Bijbel over sexualiteit…..

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Check Also

Op de fiets door Suriname, recordpoging van Albina naar Nickerie (480 km)

Van Oost- naar West-Suriname op de fiets Sportieveling Ed Abspoel gaat van Oost- naar West…