Home Surinaams Nieuws De schildpadden en dolfijnen van Braamspunt, Suriname’s populairste toeristische bestemming in gevaar.

De schildpadden en dolfijnen van Braamspunt, Suriname’s populairste toeristische bestemming in gevaar.

0
0
658

Volgens wetenschappers en milieuactivisten is het strand van groot belang voor twee van de unieke natuurverschijnselen van Suriname: de dolfijnen en de zeeschildpadden die hier jaarlijks duizenden eieren leggen.

Baby Schildpad te Braamspunt, Suriname, een verdwijnend beeld?

Schelpzand

De Surinaamse bouwsector heeft het schelpzand hard nodig. Daarom besloot de minister van Natuurlijke Hulpbronnen Regilio Dodson dat er sinds vorige week weer gegraven mag worden bij Braamspunt, nadat hij anderhalf jaar geleden nog had besloten de zandwinning om milieuredenen te verbieden.

Door het licht en geluid van de zandafgravingen worden de schildpadden volgens de activisten gestoord op het legstrand, dat door de zeestroming de afgelopen jaren al flink in omvang is afgenomen. De zeeschildpadden hebben al te maken met een aantal bedreigingen, zoals de stroperij. Die is al jaren een probleem is in Suriname.


Landafkalving


Bovendien vormt de zandtong een belangrijke buffer voor de golven van de Atlantische Oceaan. Een onderzoek van het Wereld Natuur Fonds uit 2016 wijst uit dat zandwinning desastreuze gevolgen kan hebben voor de kust van Suriname. Het vormt volgens het onderzoek zelfs een directe bedreiging voor Paramaribo-Noord, dat opgeslokt kan worden door de zee als Braampunt verdwijnt.

De minister legt de bevindingen van het Wereld Natuur Fonds nu naast zich neer, omdat er niet voldoende alternatieven zouden zijn voor het verkrijgen van de bouwstof. Volgens hem blijven de bedrijven die de afgravingen uitvoeren op veilige afstand van de schildpadden. ( foto’s gemaakt te Braamspunt spreken dat tegen)


Braamspunt dolfijnen

Dodson begrijpt commotie milieuorganisaties niet.


Dodson zegt nu dat de overheid eerst onderzoek heeft gedaan en op basis daarvan is er een besluit genomen om de zandafgravingen weer toe te staan te Braamspunt. “Bij het geven van toestemming is er voldoende rekening gehouden met het belang van de zeeschildpadden. Het onderzoek is in samenwerking met de organisatie WWF gedaan. De WWF heeft zelf voor de studie betaald. Dat ze nu doen alsof ze niets weten, is wel vreemd,” aldus Dodson. Hij vindt dat het Wereld Natuurfonds ter kwade trouw bezig is. Hij wil ook met de milieuorganisaties om de tafel gaan zitten.


Protestmars Zandafgravingen Braamspunt


Mede naar aanleiding van de commentaren van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen Regilio Dodson vind er op vrijdag 24 februari een protestmars plaats op het Onafhankeljkeidsplein te Paramaribo. Het doel van deze demonstratie is onmiddellijke stopzetting van de graafwerkzaamheden te Braamspunt. De bevolking van Suriname word opgeroepen om in familie, school en groepsverband mee te doen met deze demonstratie. De demonstratie begint om 16.00 uur en zal duren tot 18.00 uur. Het zal een signaal zijn naar de overheid dat de Surinamers houden van hun mooie natuur , de dolfijnen en het jaarlijkse leg ritueel van de veelal honderd jaar oude zeeschildpadden verkiezen boven winstbejag. Laat onze schildpadden rustig hun eieren leggen.

 

Show Lobi & Share
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Load More Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Check Also

Marteling, doodstraf en oneerlijke rechtzaken in China

INGEZONDEN: Ergens van beschuldigd worden is niet hetzelfde als schuldig zijn. Voordat wij…