Home Breaking News Suriname Boeing uit de lucht geschoten: zeker 154 Nederlanders komen om

Boeing uit de lucht geschoten: zeker 154 Nederlanders komen om

0
1
437

Zeker 154 Nederlanders omgekomen bij vliegramp

in Oekraïne

Een Maleisisch vliegtuig dat van Schiphol was vertrokken met zeker

154 Nederlanders aan boord, is donderdag neergestort op

Oekraïens grondgebied. Alle ongeveer 300 inzittenden zijn

omgekomen. Het toestel is volgens de VS neergeschoten.

AFP

Let op: Beelden mogelijk schokkendActuele ontwikkelingen in ons liveblog

Het toestel van Malaysia Airlines, een Boeing 777 met ongeveer 280 passagiers en 15 bemanningsleden aan boord, vertrok rond het middaguur naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

De vlucht werd uitgevoerd door Malaysia Airlines en KLM, met vluchtnummers respectievelijk MH17 en KL4103.

Volgens vicepresident Huib Gorter van Malaysian Airlines meldde de Oekraïense luchtverkeersleiding dat om 14.15 uur het contact met het vliegtuig werd verbroken. Het toestel vloog toen op ongeveer 50 kilometer van de Russische- Oekraïense grens.

Van 47 passagiers is de nationaliteit nog niet bekend. Naast 154 Nederlandse passagiers gaat het om zeker 27 Australiërs, 23 Maleisiërs, 11 Indonesiërs, 6 Britten, 4 Duitsers, 4 Belgen, 3 Filippijnen en 1 Canadees.

 

Luchtdoelraket

 

Het toestel is neergeschoten met een luchtdoelraket, denkt de Amerikaanse regering, maar het is onduidelijk waar deze gelanceerd is. Vicepresident Joe Biden zei tijdens een toespraak in Detroit: “Het was geen ongeluk, het is uit de lucht geschoten.” Hij noemde dat een “ernstige situatie”. Biden houdt er rekening mee dat er Amerikanen aan boord waren.

De Russische president Vladimir Poetin gaf de schuld aan de regering in Kiev. Als die niet een nieuw offensief had gelanceerd in het oosten van het land, was de ramp niet gebeurd, aldus het Russische staatshoofd.

De Oekraïense regering meldde kort na de ramp al dat het toestel was neergeschoten door de pro-Russische separatisten in het oosten van het land, maar de rebellen ontkennen dat. In de regio wordt de afgelopen weken dagelijks gevochten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten.

Separatisten zouden vlak na het ongeluk hebben gebeld met een inlichtingenmedewerker uit Rusland. Uit een transcript van het gesprek blijkt dat de separatisten per abuis het vliegtuig hebben neergeschoten. “Het is 100 procent zeker een passagiersvliegtuig”, zei een van de separatisten geschrokken.

 

Geen noodoproep

 

De piloten van het vliegtuig hebben geen noodoproep gedaan voordat het vliegtuig crashte, heeft de Maleisische premier Najib Razak donderdag gezegd op een persconferentie in Kuala Lumpur.

Het toestel van Malaysia Airlines vloog op 33.000 voet (ruim 10 kilometer) hoogte toen het van de radar verdween. Het luchtruim was op die plek gesloten tot een hoogte van 32.000 voet, meldde Eurocontrol.

Volgens Gorter was het luchtruim boven Oost-Oekraïne geen oorlogsgebied. “Het is een veilig gebied om overheen te vliegen, anders krijg je onmogelijk een vluchtplan”, aldus Gorter.

 

Noodnummers

 

Jos Nijhuis, ceo van Schiphol, zei “diep geschokt” te zijn over het ongeval. Schiphol zal alles doen om de nabestaanden en Malaysia Airlines op Schiphol te ondersteunen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een noodnummer geopend voor nabestaanden: 0703487770. Ook Malaysia Airlines heeft een informatienummer geopend voor familieleden van slachtoffers: 00 6037 8841234.

De Maleisische ambassadrice Fauziah Mohd Taib condoleerde het Nederlandse volk en de regering. Ze liet weten dat de ambassade 24 uur per dag open is voor vragen. Taib stelde dat ze de nabestaanden van de inzittenden van het ramptoestel gaat ontmoeten.

 

Rutte

 

Volgens premier Mark Rutte gaat het “mogelijk om een van de allerergste luchtrampen uit de Nederlandse geschiedenis”.

Hij keerde donderdag onmiddellijk terug van zijn vakantie en landde rond 21.45 uur op Schiphol. Daarna sprak hij de pers toe: “Deze zomerse dag eindigt in alle opzichten gitzwart. Het dramatische nieuws van vandaag is nauwelijks te bevatten. Ik ben geschokt, ik ben er echt kapot van. Heel Nederland is in diepe rouw. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden.”

Rutte kan nog niets zeggen over de oorzaak van de ramp met het toestel van Malaysian Airlines. “Er is nog veel onduidelijk over de toedracht, dat moeten we ze snel mogelijk achterhalen”, zei hij donderdagavond na crisisoverleg op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Hij benadrukte dat er een onderzoek moet plaatsvinden op een “volstrekt objectieve manier”. De nabestaanden hebben recht dat “alle feiten op tafel komen”.

 

Willem-Alexander

 

Koning Willem-Alexander heeft geschokt gereageerd: “Ik ben diep getroffen door het vreselijke nieuws over het neerstorten van vlucht MH17 boven Oekraïens grondgebied. Net als de rest van Nederland volgen mijn echtgenote en ik het nieuws op de voet en hopen wij dat snel meer duidelijk wordt.”

Minister Opstelten zegt zich ervan bewust te zijn dat “dit onderzoek nooit snel genoeg kan gaan”. “Maar iedereen doet er op dit moment alles aan om familie en vrienden zo goed mogelijk te informeren.”

Ook minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken reageerde geschokt en spreekt van “een inktzwarte dag voor Nederland, voor Maleisië”.

Hulpverleners moeten volgens Timmermans “ongehinderde en veilige toegang” hebben tot de plek waar het toestel is neergestort. Hij benadrukte dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de ramp. Timmermans stuurt een consulair team naar Kiev die de Nederlandse ambassade daar zal versterken.

Lichamen

 

De eerste lichamen van de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne zijn geborgen. Een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Rampenbestrijding stelt dat zeker honderd lichamen op de rampplek zijn gezien. Lichaamsdelen liggen tot op 15 kilometer van de rampplek.

Het toestel lijkt al voor de crash in tweeën te zijn gebroken. De brokstukken zijn verspreid over een groot gebied.

Pro-Russische separatisten maakten rond 20.30 uur (Nederlandse tijd) bekend dat ze de zwarte doos tussen de wrakstukken hebben gevonden. Eerder verklaarden ze de zwarte doos over te zullen dragen aan Moskou.

 

Luchtruim

 

Het luchtruim boven Oost-Oekraïne is tot nader order volledig afgesloten, maakt de Europese luchtvaartautoriteit bekend, meldt persbureau AFP.

Verschillende luchtvaartmaatschappijen waaronder KLM hadden al laten weten niet meer over Oost-Oekraïne te vliegen.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdagavond een spoedzitting, melden diplomaten aan persbureau Reuters.

Porosjenko

 

De separatisten zijn bereid tot een staakt-het-vuren voor drie dagen, om de ruimte te bieden voor bergingswerkzaamheden op de rampplek.

Het kantoor van president Petro Porosjenko laat weten dat het neerschieten van het vliegtuig een “terreurdaad” is. Het kantoor stelt dat het leger in ieder geval niet verantwoordelijk is voor het neerschieten van het vliegtuig.

boeing1

Poetin

 

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn medeleven met de nabestaanden betuigd. Ook Obama deed dat in een persconferentie rond 20.15 uur (Nederlandse tijd). Obama: “We denken aan en bidden voor de nabestaanden.”

De Amerikaanse president zei dat de Verenigde Staten alle mogelijke hulp zullen bieden om vast te stellen wat er is gebeurd en wie er verantwoordelijk is voor de crash.

 

Geen restricties

 

De International Air Transport Association (IATA) laat weten dat er naar alle waarschijnlijkheid geen restricties golden op de route die MH17 volgde: “Op basis van de momenteel voor ons beschikbare informatie denken we niet dat het luchtruim waarin het vlucht MH17 vloog gebonden was aan restricties.”

Het hoofd van de Oekraïense luchtvaartautoriteiten stelt volgens Reuters dat MH17 “normaal en zonder problemen” vloog tot het plotseling van de radar verdween.

 

Raketsysteem

 

De Boeing van Malaysia Airlines zou zijn neergeschoten met een BUK luchtdoel-raketsysteem van Russische makelij.

Dit systeem wordt onder meer gebruikt door de Russische en Oekraïense strijdkrachten en is ook waargenomen in handen van pro-Russische separatisten in Oekraïne.

BRON: www.nu.nl

 

 

 

Show Lobi & Share
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Load More Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Check Also

Op de fiets door Suriname, recordpoging van Albina naar Nickerie (480 km)

Van Oost- naar West-Suriname op de fiets Sportieveling Ed Abspoel gaat van Oost- naar West…